Tegenbewijsregeling Box 3
Rechtsherstel o.b.v. werkelijk rendement
Box 3 is al jarenlang een veelbesproken onderwerp binnen het belastingstelsel. Zo kan het stelsel van het fictieve rendement in bepaalde situaties onredelijk uitwerken en heeft het tot de nodige rechtspraak geleid. De Hoge Raad heeft uiteindelijk beslist dat wanneer het werkelijk rendement lager is dan het fictief bepaalde rendement, voor de belastingheffing uit moet worden gegaan van dit lagere werkelijk rendement. Dit wordt ‘rechtsherstel’ genoemd.
De uitspraken van de Hoge Raad hebben geleid tot het wetsvoorstel Wet tegenbewijsregeling Box 3, dat op 8 juli jl. is aangenomen door de Eerste Kamer. Met het formulier ‘Opgaaf werkelijk rendement’ kunnen belastingplichtigen – of hun adviseurs – gegevens aanleveren over het werkelijk rendement op bezittingen en schulden in box 3. Dit bestaat uit reguliere voordelen en de vermogensaanwas.
De tegenbewijsregeling heeft gevolgen voor alle belastingplichtigen die vanaf 2021 box 3 belasting betaald hebben, maar ook op belastingplichtigen die dit komende jaren nog gaan doen. Voor accountants en adviseurs die aangiften-IB opstellen of beoordelen zal dat daarom kunnen leiden tot vragen van klanten en extra werkzaamheden.
Tijdens deze cursus staat het box 3 regime centraal. We starten met een terugblik op de wetgeving en rechtspraak van de afgelopen jaren. Daarna zullen we de koppeling gaan maken naar de Wet tegenbewijsregeling Box 3. Een belangrijk element hierbij is het bepalen van het ‘werkelijk rendement’. Deze bepalingen maken een integraal onderdeel uit van het vormen van tegenbewijs. Aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden krijgt u praktische tips en tools om het werkelijk rendement te bepalen en te veel betaalde box 3 belasting terug te vragen voor klanten.
Leerdoel
Na deze cursus bent u op de hoogte van de belangrijkste actualiteiten op het gebied van box 3 en kunt u uw klanten hierover informeren. Daarnaast heeft u aan de hand van de relevante theorie en praktijkvoorbeelden geleerd hoe het ‘werkelijk rendement’ bepaald moet worden. U weet welke informatie bij klanten moet worden opgevraagd en voor welke jaren tegenbewijs mogelijk is. Ook kunt u het werkelijk rendement bepalen in specifieke situaties, zoals bij investeringen ter verbetering en bij fiscaal partnerschap.
Doelgroep
Accountants, belastingadviseurs en administratiekantoren.
Inhoud
- Overzicht actualiteiten box 3
- Uitgangspunten rondom bepalen werkelijk rendement
- Verdere invulling en berekening werkelijk rendement
- Onderscheid tussen verbeteringskosten en onderhoudskosten
- Gevolgen voor tegenbewijs en fiscaal partnerschap
- Vooruitblik wetgeving komende jaren
Tarief
- € 320Cursus voor aangesloten kantoren bij Extendum en/of Novak (excl. btw)
- € 400Cursus voor niet-aangesloten kantoren bij Extendum en/of Novak (excl. btw)
Datum en locatie
Smartphone gebruikers: Gehele tabel scrollbaar
Datum | Plaats |
---|---|
Maandag 6 oktober 2025 | Eemnes |
Tijd
Van 13:30 – 16:45 uur
Accreditatie
NBA: Deze cursus kwalificeert wanneer het bovengenoemde leerdoel onderdeel uitmaakt van uw PE-portfolio.
RB: 3 fiscale PE-punten
Docent
K.E. (Koen) Sars Msc
iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken