Btw en e-commerce (deel 5)

Introductie platformfictie

De Wet op de omzetbelasting 1968 kent bijzondere regels met betrekking tot e-commerce. Op grond van een EU-Richtlijn zijn deze regels per 1 juli 2021 gewijzigd. Onderdeel van die wijzigingen is de introductie van fictieve leveringen aan en door electronische platforms. In deze e-learning bespreken we deze zogenoemde “Platformfictie”.

Leerdoel

  • Het verschaffen van kennis en inzicht in de gevallen waarin de platformfictie van toepassing is
  • Het verschaffen van kennis en inzicht in de gevolgen die de platformfictie heeft voor de ondernemer die gebruik maakt van de diensten van een electronisch platform

Doelgroep

Accountants, relatiebeheerders

Inhoud

In het eerste deel van deze e-learning hebben we de hoofdlijnen van de btw-regels bij e-commerce besproken. In dit vijfde deel gaan we dieper in op de situaties waarbij een ondernemer voor zijn leveringen gebruik maakt van een elektronisch platform. In een aantal gevallen wordt dan bij wege van fictie aangenomen dat de goederen worden geleverd aan het platform en vervolgens door het platform aan de afnemer. In deze e-learning bespreken we de gevallen waarin deze platformfictie van toepassing is en gaan we verder in op de daarbij geldende voorwaarden. Ook bespreken we de gevolgen die deze fictie heeft voor de ondernemer die gebruik maakt van de diensten van het platform. In de delen 2, 3 en 4 gaan we dieper in op de volgende onderdelen van de bij e-commerce geldende regels:

  • Wijzigingen afstandsverkopenregeling
  • Wijzigingen btw bij invoer kleine zendingen
  • Uitbreiding éénloketsysteem

Accreditatie

NBA: Deze cursus kwalificeert wanneer het bovengenoemde leerdoel onderdeel uitmaakt van uw PE-portfolio.
RB: 1 fiscale PE-punt

Docent

mr. E. (Bert) Alink RB

Naslagwerken

Voor deze e-learning adviseren wij u om de naslagwerken die u kunt downloaden, tijdens het volgen van de cursus, te bestuderen. Na de betaling heeft u direct toegang tot uw gekozen e-learning met de bijbehorende naslagwerken.

Incompany

Liever een training op locatie voor uw hele team of afdeling? Wij bieden deze cursus ook incompany aan.
Informeer naar de mogelijkheden voor incompanytraining.

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken