Btw en e-commerce (deel 4)

Uitbreiding éénloketsysteem

De Wet op de omzetbelasting 1968 kent bijzondere regels met betrekking tot e-commerce. Op grond van een EU-Richtlijn zijn deze regels per 1 juli 2021 gewijzigd. In dat kader zijn ook de mogelijkheden voor ondernemers om gebruik te maken van het éénloketsysteem (OSS) uitgebreid. In deze e-learning bespreken we de nieuwe mogelijkheden.

Leerdoel

  • Het verschaffen van kennis en inzicht in de mogelijkheden voor ondernemers om de omzetbelasting die moet worden afgedragen in andere EU landen dan het land van vestiging af te dragen via het zogenoemde éénloketsysteem (One-Stop-Shopsysteem)
  • Het verschaffen van kennis en inzicht in de situaties waarin gebruik kan worden gemaakt van het éénloketsysteem

Doelgroep

Accountants, relatiebeheerders

Inhoud

In het eerste deel van deze e-learning hebben we de hoofdlijnen van de btw-regels bij e-commerce besproken. In dit vierde deel gaan we dieper in op de bij e-commerce aanwezige mogelijkheid om de in andere EU lidstaten verschuldigde btw af te dragen in één, door de ondernemer gekozen, lidstaat (loketland). Dit systeem bestond al voor 1 juli 2021 voor elektronische diensten, maar de mogelijkheden zijn per die datum uitgebreid. We bespreken de gevallen waarin, na deze uitbreiding, gebruik kan worden gemaakt van dit éénloketsysteem alsmede de daarvoor geldende voorwaarden. Ook bespreken we de gevolgen voor de ondernemer die thans al als ondernemer is geregistreerd in andere lidstaten. In de delen 2, 3 en 5 gaan we dieper in op de volgende onderdelen van de regeling:

  • Wijzigingen afstandsverkopenregeling
  • Wijzigingen btw bij invoer kleine zendingen
  • Introductie platformfictie

Accreditatie

NBA: Deze cursus kwalificeert wanneer het bovengenoemde leerdoel onderdeel uitmaakt van uw PE-portfolio.
RB: 1 fiscale PE-punt

Docent

mr. E. (Bert) Alink RB

Naslagwerken

Voor deze e-learning adviseren wij u om de naslagwerken die u kunt downloaden, tijdens het volgen van de cursus, te bestuderen. Na de betaling heeft u direct toegang tot uw gekozen e-learning met de bijbehorende naslagwerken.

Incompany

Liever een training op locatie voor uw hele team of afdeling? Wij bieden deze cursus ook incompany aan.
Informeer naar de mogelijkheden voor incompanytraining.

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken