VTB IT / Fiscaal (kwartaal 4)

   

Extendum organiseert elk jaar 4 Vaktechnische Bijeenkomsten op diverse locaties in het land. In de bijeenkomsten komen diverse actuele onderwerpen aan bod. Per kwartaal worden steeds 2 deelgebieden belicht. Zo mist u vakinhoudelijk niets en blijft u optimaal geïnformeerd over zaken die voor u en uw klanten belangrijk zijn.

De bijeenkomsten zijn praktisch en direct toepasbaar. U heeft tevens de gelegenheid om samen met de overige deelnemers en docenten van gedachten te wisselen in een professionele leeromgeving.

Doelgroep

Accountants, belastingadviseurs en medewerkers van MKB accountantskantoren.

Inhoud

Alle bijeenkomsten hebben de volgende opbouw in het programma:

 • Nieuwe wet/regelgeving
 • Praktijkvragen en casussen
 • Ontwikkelingen

IT-actualiteiten

De disruptieve werking van IT op onze maatschappij

Cybercrime/­security, Cloud-­computing, Blockchain of Process Mining, we ontkomen niet aan de impact die IT op onze dagelijkse werkzaamheden heeft. Naast de actualiteiten op het gebied van Accountancy en Fiscaal wordt het steeds belangrijker om als accountant op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van IT.

De volgende onderwerpen zullen worden besproken:

1. Cybercrime & Cybersecurity

Eerst zal er een korte samenvatting gegeven worden van de VTB van vorig jaar. Maar ook dit jaar is er weer veel gebeurd op dit gebied. Hierbij moet u denken aan denken aan de CEO-fraude bij Pathé of de boete van het Haga Ziekenhuis voor het onvoldoende beveiligen van medische gegevens.

2. Cloud-computing and Business Process Outsourcing (BPO)

Steeds meer vormen van IT-dienstverlening is tegenwoordig in een uitbestede vorm verkrijgbaar. Dat is prettig, want je hoeft je dan niet meer druk te maken over IT-beheer. Maar helaas, niets is minder waar. Sterker nog, het aansturen van uitbestede IT-dienstverlening is veel lastiger, omdat het meer een strategisch vraagstuk wordt. Bij dit onderwerp krijgt u tips en trucs hoe je regie hebt en houdt over alle vormen van uitbestede IT-dienstverlening.

3. Blockchain: crypto, peer-to-peer, consensus, open-source and decentralized

Hoe werkt het en wat kan het voor ons betekenen. Inmiddels zie je ook in het MKB steeds meer praktische toepassingen opkomen. Bij dit onderwerp willen we voor eens en voor altijd duidelijk maken wat de verschillen zijn tussen de huidige werkwijze van systemen ten opzicht van de blockchain, waarbij expliciet wordt ingegaan op de impact die dit heeft of kan/zal hebben op het accountancy-beroep. Zaken als crypto, peer-to-peer, consensus, open-source and decentralized komen hierbij aan bod.

4. Process Mining, Robotic Process Automation (RPA) and Artificial Intelligence

Dit onderwerp heeft alles te maken met data, data en nog eens data. Alles wat je privé en zakelijk doet leidt tegenwoordig tot een vastlegging ergens in een systeem. Daardoor is alles, gewenst en ongewenst, traceerbaar. Dit kan nadelig zijn vanuit privacy-oogpunt, maar het biedt ook veel kansen voor het accountancy-beroep. Technieken als Process Mining kunnen helpen om real-time te beschikken over inzichten in hoe transacties zich door organisaties heen bewegen, en of er zich bijzonderheden voordoen of hebben gedaan.

Dit biedt mogelijkheden voor zaken als continuous monitoring, continuous auditing en continuous assurance. Wanneer we er nog iets verder op ingaan, dan kunnen we, op basis van de kennis van processen binnen organisaties, eenvoudige stappen automatiseren, waardoor medewerkers zich kunnen richten op interessantere/uitdagendere werkzaamheden. Het werk kan daardoor leuker en uitdagender worden. Het is de verwachting dat het accountancy-beroep er hierdoor op de korte termijn anders uit zal gaan zien.

Fiscaal

Jaarlijks komt het kabinet met een pakket aan wijzigingsvoorstellen in de geldende belastingwetgeving. Ook dit jaar is dat het geval. In deze Vaktechnische Bijeenkomst nemen wij u mee naar de meest relevante wijzigingen die voor het jaar 2020 zijn voorgesteld.

In 2018 zijn al aanpassingen/verruimingen aangekondigd in de werkkostenregeling. Onderdeel daarvan is de invoering van een waarderingsregel voor de fiets van de zaak en de verruiming van de vrije ruimte. We bespreken de gevolgen die deze aanpassingen hebben voor werkgevers en werknemers.

Zoals gebruikelijk sluiten we de laatste Vaktechnische Bijeenkomst van dit jaar af met een bespreking van jurisprudentie en andere actualiteiten.

Kortom:

 1. Pakket Belastingplan 2020
 2. Aanpassingen werkkostenregeling
 3. Overige actualiteiten en jurisprudentie

Tarief

 • € 1036
  4 Vaktechnische bijeenkomsten voor aangesloten kantoren bij Extendum (excl. btw en incl. diner)
 • € 1295
  4 Vaktechnische bijeenkomsten (excl. btw)
 • € 316
  1 Vaktechnische bijeenkomst voor aangesloten kantoren bij Extendum (excl. btw en incl. diner)
 • € 395
  1 Vaktechnische bijeenkomst (excl. btw)

Data en locaties 2019

Smartphone gebruikers: Gehele tabel scrollbaar

PlaatsKwartaal 4
IT/Fiscaal
De Bilt – Bunnikdo 12 december
Geldropwo 11 december

Tijd

Van 13.00 – 20.30 uur (incl. pauze en diner).

Accreditatie

NBA: 6 PE-uren
RB: 6 PE-punten (3 algemeen en 3 fiscaal)

Docenten

mr. E. (Bert) Alink RB
docent fiscaal

mr. S.S. (Sandra) Zegers
docent fiscaal

ing. J. (Jeroen) Kuper
specialist cybersecurity

A. (Ad) Meeuwesen
specialist cybersecurity

M. (Martijn) Broenink
specialist cybersecurity

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken