Internationaal adviseren in het MKB (deel 2)

In een wereld die steeds verder globaliseert en digitaliseert wordt over de landsgrenzen heen gekeken. Ook de MKB-ondernemer is daarom vaker op enige manier actief op de internationale markt, bijvoorbeeld met een buitenlandse vestiging, afstandsverkopen, of met grenswerkers in dienst.

Als accountant of adviseur speelt u een cruciale rol bij het begeleiden van uw klanten in dit veranderende landschap. Bij het internationaal adviseren is het belangrijk dat u op de hoogte bent van wet- en regelgeving, maar ook dat u dit praktisch kunt toepassen en overbrengen zonder verzeild te raken in de details van deze uitgebreide wetgeving.

Daarom richten we ons in deze cursus op de hoofdzaken die een rol spelen bij internationaal zakendoen in het MKB. In deel 2 herhalen we in vogelvlucht de onderwerpen uit deel 1, aan de hand van een belastingverdrag. Vervolgens gaan we in op het bepalen van een zakelijke onderlinge verrekenprijs, ook wel transfer pricing genoemd. Centraal staat hierbij het ‘at arm’s length’ principe. Tot slot gaan we in op de btw-aspecten van verkopen aan het buitenland en de actualiteiten rondom grensoverschrijdend (thuis)werken.

Leerdoel

Leer hoe u uw klanten effectief kunt begeleiden door het complexe fiscale landschap dat gepaard gaat met hun internationale activiteiten. We zullen door middel van de theorie en praktijkcasussen ingaan op de hoofdlijnen van het internationale belastingrecht. Hiermee kunt u beter herkennen wanneer aanvullend onderzoek of advies nodig is.

In deel 2 herhalen we in vogelvlucht de onderwerpen uit deel 1. Vervolgens gaan we in op transfer pricing, btw bij afstandsverkopen, en grensoverschrijdend (thuis)werken.

Doelgroep

Accountants en belastingadviseurs

Inhoud

 • Belastingverdragen
 • At arm’s length’ principe / Transfer Pricing
 • Btw & afstandsverkopen
 • Grensoverschrijdend (thuis)werken
 • Praktijkcasussen en jurisprudentie
 • € 304
  Cursus voor aangesloten kantoren bij Extendum en/of Novak (excl. btw)
 • € 380
  Cursus voor niet-aangesloten kantoren bij Extendum en/of Novak (excl. btw)

Datum en locatie

Smartphone gebruikers: Gehele tabel scrollbaar

DatumPlaats
Woensdag 12 juni 2024Eemnes

Tijd

Van 13.30 – 16.45 uur (incl. pauze)

Accreditatie

NBA: Deze cursus kwalificeert wanneer het bovengenoemde leerdoel onderdeel uitmaakt van uw PE-portfolio.
RB: 3 fiscale PE-punten

Docent

K.E. (Koen) Sars Msc

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken