Internationaal adviseren in het MKB (deel 1)

In een wereld die steeds verder globaliseert en digitaliseert wordt over de landsgrenzen heen gekeken. Ook de MKB-ondernemer is daarom vaker op enige manier actief op de internationale markt, bijvoorbeeld met een buitenlandse vestiging, een partnerschap, of een vakantiewoning in privé. 

Als accountant of adviseur speelt u een cruciale rol bij het begeleiden van uw klanten in dit veranderende landschap. Bij het internationaal adviseren is het belangrijk dat u op de hoogte bent van wet- en regelgeving, maar ook dat u dit praktisch kunt toepassen en overbrengen zonder verzeild te raken in de details van deze uitgebreide wetgeving.

Daarom richten we ons in deze cursus op de hoofdzaken die een rol spelen bij internationaal zakendoen in het MKB. In deel 1 wordt ingegaan op de aspecten die relevant zijn bij het bepalen van de fiscale woonplaats. Ook wordt gekeken naar situaties die belastingplicht in het buitenland kunnen veroorzaken. Centraal staat hierbij de fiscale ‘vaste inrichting’. Tot slot gaan we in op het voorkomen van dubbele belasting en de rol die belastingverdragen hierbij spelen.

Leerdoel

Leer hoe u uw klanten effectief kunt begeleiden door het complexe fiscale landschap dat gepaard gaat met hun internationale activiteiten. We zullen door middel van de theorie en praktijkcasussen ingaan op de hoofdlijnen van het internationale belastingrecht. Hiermee kunt u beter herkennen wanneer aanvullend onderzoek of advies nodig is.

In deel 1 ligt de focus op de directe belastingen
(inkomsten- en vennootschapsbelasting).

Doelgroep

Accountants en belastingadviseurs

Inhoud

 • Fiscale woonplaats
 • Onbeperkte & beperkte belastingplicht
 • Vaste inrichting & buitenlandse deelneming
 • Voorkomen van dubbele belasting
 • Belastingverdragen
 • Praktijkcasussen en jurisprudentie
 • € 304
  Cursus voor aangesloten kantoren bij Extendum en/of Novak (excl. btw)
 • € 380
  Cursus voor niet-aangesloten kantoren bij Extendum en/of Novak (excl. btw)

Datum en locatie

Smartphone gebruikers: Gehele tabel scrollbaar

DatumPlaats
Woensdag 25 september 2024Eemnes

Accreditatie

NBA: Deze cursus kwalificeert wanneer het bovengenoemde leerdoel onderdeel uitmaakt van uw PE-portfolio.
RB: 3 fiscale PE-punten

Docent

K.E. (Koen) Sars Msc

iOS touchscreen gebruikers: Voor delen 2 keer tikken